You are currently viewing Release-Train-Stretch (Skulder)

I den forgående weekend holdte Rasmus Thorø og Jeg et mobilitetskursus for 25 personlige trænere – Den overordnet tilgang til dette var “Release-Train-Stretch”. En tilgang vi har brugt med stor succes i vores daglige arbejde med klienter.

Release-Train-Stretch

Efterfølgende er der kommet en del spørgsmål omkring dette. Mine følgere ønskede både at jeg skrev lidt om skulder og om hofte ifht. denne tilgang. Derfor skrives denne blog – Bloggen holdes rimelig simpelt og altså ikke henvendt til fagpersonale (Der findes flere muskler end de nævnte osv.).

Når klienter, med skuldersmerter eller positionsproblemer kommer til mig, arbejder jeg ud fra denne tilgang. Først tester jeg hvor problemerne ligger og efterfølgende starter jeg min tilgang. Hvis testen viser problemet kan komme fra indadroteret skuldre bruges tilgangen nedenfor.

skulder

(Stående test af Intern/ekstern rotation. Derudover bevægelese af Thoracal og Cervical bevægelse)

Release

Indadrotatorer – Pectoralis Major (Brystmusklen), Subscapularis (Lille muskel under skulderbladet – Indgår i skulderens rotator-cuff), Lattisimus Dorsi (Store rygmuskel/vinge)

Train

Udadrotatorer – Teres Minor, Infraspinatus (Små muskler som indgår i skulderens rotator-cuff)

Stretch

Indadrotatorer – Pectoralis Major, Subscapularis, Lattisimus Dorsi

Unknown

Jeg bruger ofte disse 3 områder i en og samme træning – Lidt som et giantset.

A1. Release af Pectoralis Major, Latissimus Dorsi, Subscapularis med ART, Trigenics og SMR
A2. Træning af Teres minor og Infraspinatus
A3. Statisk stræk af Pectoralis Major, Latissimus Dorsi og Subscapularis.
-Gentages 3-4 gange.

Derudover tilpasser jeg klientens program ifht. problematiken – Ved stram Pectoralis Major køres eks. “Db bench press” med tempo 3311. Ved at tilpasse tempoet til længere tid i bunden, vil der strækkes mere på Pectoralis Major, og dermed vil klienten kunne træne/arbejde på sine egne problemområder. Det samme kan programmeres til resten af kroppens muskler – Vi snakker her om Loaded stretch.

Det er derfor vigtigt, at man som personlig træner har færdigheder inden for alle 3 (+testning) områder. Det ses ofte at trænere blot uddanner sig i “Train” og glemmer resten – Hvis det er tilfældet kan det være en god idé, at have en kollega eller ekstern behandler til at teste og arbejde på vævet.

Skriv et svar