You are currently viewing Skyldes overvægt søvnmangel – eller er det omvendt?

Det er ikke ligefrem ny viden, at søvnmangel eller for lidt søvn kan gøre det sværere at undgå overvægt. Flere studier har påvist, at dårlig søvnkvalitet øger risikoen for at blive overvægt, det da kan forskrue din appetitregulering, så du spiser flere kalorier, end du egentlig har brug for.

Bliver du overvægtig, fordi du sover for lidt?

Men hvad nu, hvis det i virkeligheden forholder sig omvendt? Hvad nu, hvis det er overvægten, der gør, at du sover dårligt?

Et nyt studie i PLOS Biology peger i retning af, at det netop er sådan, det forholder sig. Det er ikke søvnmanglen, der leder til overvægt, men overvægten, der leder til søvnmangel.

Selvom deres studie er foretaget på den mikroskopiske orm, Caenorhabditis elegans, tror forskerne, at søvn er kroppens måde at spare energi, hvis der er mangel på dette (hvis du eksempelvis ikke får nok at spise). Deres studie peger i retning af, at hvis du faster en hel dag, bliver du måske træt, fordi dine energidepoter er tømte = brug for mere søvn.

 

Akut søvnmangel medfører øget appetit

Forskerne påpeger, at ormen måske ikke er det mest menneskelignende testsubjekt, men er ikke desto mindre et godt subjekt til at undersøge pattedyrs søvn/dvale. Dette blandt andet fordi ormene, ligesom andre dyr, har et nervesystem og har brug for søvn. Til gengæld er de mindre komplekse end mennesker, hvilket gør dem nemmere at undersøge.

I mennesker kan akut søvnmangel føre til forøget appetit og insulinfølsomhed. Førstnævnte har du garanteret selv prøvet; hvis du har fået for lidt søvn, hvor ofte har du så ikke haft en trang til søde sager? Det er typisk kroppens respons på søvnmangel; en lyst til kulhydrater, da disse kan dæmpe udskillelsen af cortisol (stresshormon), som stiger, når du mangler søvn (søvnmangel gør kroppen stresset).

Personer, der konsekvent får under seks timers søvn – og dermed er i søvnmangel – er oftere overvægtige og har sukkersyge.

Samtidig ses det, at sult hos mennesker påvirker søvnen, hvilket peger i retning af, at søvnen påvirkes af rådigheden af næringsstoffer/mad.

Sammenhæng eller tilfældigt?

Det viser sig gang på gang, at diabetes og andre kroniske sygdomme har en sammenhæng til for lidt søvn – men det er stadig ikke klart, hvorvidt (den manglende) søvn er skyld i overvægt og andre kroniske sygdomme – eller om det er den anden vej rundt.

Studiet peger i retning af, at søvn ikke kun foregår i vores hoveder og nervesystemet, men at det i høj grad påvirkes af hele kroppen.

Det er klart, at vi ikke entydigt kan sige, at overvægt giver manglende søvn, ligesom vi ikke kan sige, at manglende søvn gør dig disponeret for at blive overvægtig. Men flere og flere studier finder en tydelig sammenhæng mellem overvægt og søvnunderskud, så uanset hvad, der er skyld i hvad, bør du være obs på både din vægt og din søvn – så er du på den sikre side.

Skriv et svar