Protein

Du hører det sikkert ofte: “Det er vigtigt at få nok proteiner!”, men hvorfor er det vigtigt? Læs med her:

Proteiner har evnen til at holde os mætte og hjælpe til at bevare muskelmasse, hvilket er essentielt i forhold til et vægttab. Alle proteiner indeholder 4 kcal/gram.

Proteinerne kan vi få fra: kød fisk, æg, grønsager, mælkeprodukter, linser, bønner osv. Forskellen på disse proteinkilder er, at det er forskelligt, hvor godt vores kroppe kan optage den enkelte kilde, samt hvor god kvalitet proteinkilden er. Dette afgøres b.la. af proteinkildes aminosyresammensætning, samt hvordan biotilgængeligheden af proteinmolekylet er.

Et protein består af en sammensætning af aminosyrer. En aminosyre er dermed en af byggestene for at danne et protein.

Kød og æg har en bedre aminosyreprofil end fx bønner og linser.

Hvor god en sammensætning af aminosyrer afgørs udfra en ideal-værdi, som er baseret på b.la. æg. Æg har det højeste indhold af aminosyren leucin, som ses som en af de begrænsende faktorer i forhold til andre proteinkilder. Fx indeholder kidneybønner mindre leucin end fx kylling.

Derudover er en anden afgørende faktor for protein, hvordan biotilgængeligheden er. For at tilgå proteinerne i de enkelte fødevarer skal de først brydes ned i vores fordøjelse og derefter absorberes. Dets sværere det er for kroppen at nedbryde proteinerne i fordøjelsen, dets mindre er der til absorbering.

Denne begrænsede faktor kaldes for biotilgængelighed. Den ideelle aminosyreprofil og biotilgængeligheden samles i én score, som kaldes for PDCAAS (Protein Digestiablity Comparable Amino Acid Score). Denne score er dog ved at blive undersøgt for, om den bør udskiftes med en score, der vil være mere præcis.

Proteiner består af som nævnt af aminosyrer, som bruges til DNA og enzymer i vores krop. Proteiner er dermed en utrolig vigtig del af vores system. Derudover indgår proteiner også i transportprocesser i kroppen, er en del af vores hud og negle, samt har en vigtig funktion i nogle af vores regulerende hormoner. Heriblandt glukagon og insulin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *